ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

 

Εορτάσαμε, αγαπητοί μου αδελφοί, την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος. Σήμερα η Εκκλησία μας, παρουσιάζει την καρποφορία του ερχομού του Αγίου Πνεύματος.  Ναι, τα αποτελέσματα του ερχομού του Παρακλήτου, είναι οι Άγιοί μας. Η μοναδικότητα της αλήθειας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, φαίνεται, από το ότι βγάζει αγίους, ενώ σε άλλα θρησκεύματα έχουμε μόνο καλούς ανθρώπους. Όλους τους αγίους μαζί τιμάμε σήμερα, για να δείξουμε με αυτό ότι όλοι οι άγιοι είναι ενωμένοι μεταξύ τους και όλοι επορεύτηκαν τον ίδιο τρόπο για να αγιάσουν.

     Ο τρόπος τους μάλιστα είναι εκείνος που πρέπει με σιγουριά και εμπιστοσύνη να ακολουθήσουμε. Αγωνίστηκαν να καθαρίσουν την ψυχή τους από τα πάθη και το κατάφεραν, γιατί δεν αγωνίζονταν μόνοι τους, αλλά με την χάρη του Αγίου Πνεύματος. <<Και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος>>. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος δια των μυστηρίων της Εκκλησίας μας και κατεξοχήν της Μετανοίας και της Θείας Ευχαριστίας, τους αξίωσε να γίνουν θεοφόροι άνθρωποι.

     Αλλά και ο δικός μας σκοπός, αγαπητοί, είναι να γίνουμε   άγιοι. Προσκεκλημένοι για τούτο, από τον λόγο του Θεού :<<Άγιοι γίνεσθε ότι εγώ άγιος ειμί >>. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας ,αγαπητοί. Να γνωρίσουμε τον Θεό και να ενωθούμε μαζί Του. Ποιό το όφελος, αγαπητοί, όσα χρήματα και αξιώματα και γνώσεις αν αποκτήσουμε αλλά ζημιωθούμε αιώνια χάνοντας την κοινωνία μας με τον Θεό; Άλλωστε, στην εποχή μας ιδιαίτερα, ζήσαμε, στιγμές τραγικότητας και περιστατικά  απάνθρωπα, μόνο και μόνο γιατί εκδιώξαμε το Θεό και την πίστη από πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται, θα μας πει ο Ρώσος χριστιανός λογοτέχνης, Ντοστογιέφσκυ. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος, θα μας συμβουλεύσει ,πως όλα μπορείς να τα πράξεις αλλά δεν σε συμφέρουν όλα. Με απλά λόγια και συμβουλές για όλους μας διδάσκουν οι Άγιοί μας πως θα μπορέσουμε να βαδίσουμε τον δρόμο προς την αγιότητα.

     (α) Πρώτα μας λένε οι άγιοί μας όλοι, να προσευχόμαστε προς τον Χριστό και να τον παρακαλούμε να συγχωρεί τα αμαρτήματά μας και να μας χαρίζει το θείο Του έλεος ,να πετάξουμε μακρυά μας το ένδυμα της κακίας και του μίσους, που μας εμποδίζουν να χαρούμε τη σχέση μας μαζί Του αλλά και μεταξύ μας. Ας γεμίσουμε τη ζωή μας με την προσευχή, την θεία αυτή επικοινωνία με τον Τριαδικό Θεό μας, ως δοξολογία, ως ευχαριστία και ως παράκληση .Μέσα στην Κυριακή προσευχή, το Πάτερ ημών, προσευχόμαστε λέγοντας: «Καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν>>.

     (β) Δεύτερον, να μελετάμε τους βίους των αγίων μας και τα ιερά συναξάριά τους, ώστε να γνωρίζουμε τι έκαναν εκείνοι στους ασκητικούς τους αγώνες ,πως μετεμόρφωσαν τα πάθη σε αρετές και να τους μιμούμαστε ως τους μεγάλους αδελφούς και πατέρες μας. Η ζωή τους ,αδελφοί μου, είναι το εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο στην ανθρώπινη κοινωνία μας και η απόδειξη πως το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Θεού είναι αποδεδειγμένα εφαρμόσιμο, από όλους μας, όσες προφάσεις και αν προβάλουμε. Ας διδαχτούμε από τους αγίους μας ,αφού και γι αυτό παίρνουμε τα ονόματά τους, για να τους μιμούμεθα.

      (γ) Ένα τρίτο χαρακτηριστικό που μας παρέχουν από τη βιωτή τους οι άγιοί μας, είναι να  προσπαθούμε να μην κατηγορούμε κανένα αλλά να αγωνιζόμαστε να τα έχουμε καλά με όλους τους αδελφούς μας, αναγνωρίζοντας τους ως εικόνες του Θεού και ας  έχουν αμαρτήσει, όπως όλοι μας . Ας μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αδελφοί, το γεγονός ,πως ο Κύριός μας, ποτέ δεν κατηγόρησε κανένα αμαρτωλόν,  αλλά πάντα με γλυκύτητα και πραότητα δεχόταν τη μετάνοιά του. Γνωρίζουμε αμέτρητα τέτοια παραδείγματα μέσα από το Ιερό Ευαγγέλιο. Ο άνθρωπος που κατηγοράει τους αδελφούς του, είναι σα να κατασπαράζει τις σάρκες τους ,με τα κοφτερά του λόγια και ποτέ δεν πρόκειται να δει πρόσωπο Θεού αν δεν σταματήσει το τραγικό αυτό πάθος. Η κατηγόρια προς τους άλλους διώκει  μακρυά τη Χάρη του Θεού από την ψυχή μας.

     Ελάτε, αδελφοί μου, να αρχίσουμε το δρόμο μας προς το Θεό από αυτά τα απλά και εύκολα που μας συμβουλεύουν οι άγιοί μας, και πρώτοι εκείνοι τα έζησαν μέσα στην καθημερινότητά τους, ώστε να μας επισκεφτεί η Χάρη του Θεού μας και με τη βοήθεια της Θεοτόκου, να βγαίνουμε νικητές στον πνευματικό μας αγώνα κατά των παθών και της αμαρτίας που μας χωρίζει από το Θεό αλλά και μεταξύ μας και έτσι όλοι να αγιάσουμε. Γένοιτο.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

    Χαρίτωνος, Βαρούχ προφήτου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 επισκέπτες και κανένα μέλος