Το Γενέθλιο της Παναγία μας - Κυριακή 5/9/21

Αδελφοί μου χριστιανοί, η αγία μας Εκκλησία θα εορτάσει σε λίγες ημέρες μία μεγάλη Θεομητορική εορτή, το γενέθλιο της Παναγίας μας. Και όταν η Εκκλησία μας έχει εορτή της Παναγιάς, της Κυρίας Θεοτόκου, γίνεται μεγάλη πανήγυρη. Το γενέθλιο της Παναγίας μας είναι σημαντική εορτή, γι᾽ αυτό και είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικοῦ έτους. Θα ήθελα, αδελφοί, να σας πω, με δυο μόνο λόγια, για ποιό λόγο είναι σπουδαία και σημαντική η εορτή αυτή: Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων σκοτάδι, αγαπητοί μου, σκέπαζε τον κόσμο. Ήταν το σκοτάδι της αμαρτίας. Για να διαλυθεί το σκοτάδι αυτό έπρεπε να λάμψει ο Ήλιος. Έπρεπε να γεννηθεί ο Χριστός. Αυτός είναι ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», όπως το λέμε στο Απολυτίκιο των Χριστουγέννων. Αλλά για να γεννηθεί ο Χριστός έπρεπε να γεννηθεί η Γυναίκα Εκείνη, η κατάλληλη Εκείνη Γυναίκα, η Οποία θα γινόταν η Μητέρα του Μεσσία. Όλη η Παλαιά Διαθήκη εργάζεται γι᾽ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Στο να γεννηθεί η Μητέρα του Μεσσία. Η Παλαιά Διαθήκη, χριστιανοί μου, είναι ένα περιβόλι, που καλλιεργούσε ο Θεός. Όταν το περιβόλι αυτό έβγαλε το πιο καλό λουλούδι, καλύτερο δεν γινόταν, δηλαδή την Παναγία, τότε το έκοψε ο Θεός το λουλούδι αυτό και το πρόσφερε στην ανθρωπότητα για να φέρει τον Μεσσία. Αυτή είναι η εορτή, κατά την οποία εορτάζουμε το γενέθλιο της Παναγίας μας.Αφού γεννήθηκε η Παναγία, είναι δείγμα αυτό ότι θα γεννηθεί και ο Χριστός. Αφού φάνηκε η αυγή, είναι δείγμα αυτό ότι θα λάμψει ο Ήλιος και θα έλθει η ημέρα. Έφεξε στον κόσμο με την γέννηση της Παναγίας μας και γλυκοχαράζει, αδελφοί μου χριστιανοί.

Ωραία τα λέγει αυτά που σας είπα παραπάνω το Απολυτίκιο της εορτής. Λέγει: «Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη»! Όταν γεννιέται ένα παιδί, αγοράκι ή κοριτσάκι, είμαστε βέβαια χαρούμενοι, γιατί γεννήθηκε άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά η χαρά αυτή είναι μεμιγμένη με αγωνία. Αγωνία, γιατί τί θα γίνει αυτό το νέο παιδί που γεννήθηκε;

Θα γίνει καλός ή θα γίνει κακός άνθρωπος; Θα φέρει καλό ή θα φέρει κακό στην ανθρωπότητα; Αλλά για  την γέννηση της Θεοτόκου Μαρίας, είμεθα απόλυτα βέβαιοι ότι το Θυγάτριο αυτό του ουρανού που γεννήθηκε θα φέρει σωτηρία για όλο τον κόσμο. Γι᾽ αυτό και λέμε «η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη». Γιατί χαρά; Το λέει παρακάτω το Απολυτίκιο: «Εκ σου γαρ ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών». Γι᾽ αυτό λοιπόν είναι λαμπρή η σημερινή εορτή.

Είναι λαμπρή, γιατί προμηνύει τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Σωτήρα μας. Όπως ξέρουμε, ο Ιησούς Χριστός με την διδασκαλία Του, με τον σταυρικό Του θάνατο, με την ανάστασή Του και την εις ουρανούς ανάληψή Του, έσβησε την αμαρτία των πρωτοπλάστων με όλα τα αποτελέσματά της και έφερε στην ανθρωπότητα την σωτηρία, την αιώνια ζωή. Αυτό σημαίνει αυτό που λέγει παρακάτω το Απολυτίκιο της εορτής: «Και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατον, εδωρήσατο ημίν ζωήν την αιώνιον»!

Γεννιέται , χριστιανοί μου, η Παναγία, η μοναδική στον κόσμο. Πριν από Αυτήν και μετά από Αυτήν δεν γεννήθηκε άλλη σαν Αυτήν! Ελάτε λοιπόν σήμερα εδώ στην Εκκλησία και κοιτάξτε την αγία Της εικόνα, την παναγία Της μορφή. Θα εκπλαγείτε και θα ευφρανθείτε από την ομορφιά Της! Αυτό έπαθε και ο αρχάγγελος Γαβριήλ, όταν την είδε. Γι᾽ αυτό και ψέλνουμε: «Την ωραιότητα της παρθενίας Σου και το υπέρλαμπρον το της αγνείας Σου ο Γαβριήλ καταπλαγείς, εβόα Σοι, Θεοτόκε· ποίον Σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον;...».

Από τα χείλη της Παναγίας μας θα ειπωθεί στον αρχάγγελο Γαβριήλ, που της έφερε το θείο μήνυμα, θα ειπωθεί εκείνο το «Γένοιτο» . Και όπως, χριστιανοί μου, ο μαγνήτης έλκει τα σίδερα, έτσι το «γένοιτο» αυτό, ως μαγνήτης, είλκυσε τον Υιόν του Θεού από τον ουρανό και Τον έφερε στην αγία Της Κοιλία.

Αυτή η θεία ωραιότητα της Θεοτόκου κάνει τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη να λέγει ότι έχει πόθο και φλογερό έρωτα μόνο να βλέπει την εικόνα Της και δεν χορταίνει ποτέ στον πόθο του αυτό. Λέγει ο άγιος σε ένα του ωραίο τροπάριο: «Τέτρωμαι τω πόθω σου, Μαριάμ, φλέγει με ο έρως καθοράν σου της ιεράς εικόνος, Παρθένε, το κάλλος και την δόξαν και κόρον ου λαμβάνω του μεγαλύνειν σε»!

Θέλει την καρδιά μας, ξαναλέγω η Παναγία, για να έλθει να ενθρονιστεί σ᾽ αυτήν Αυτή η αρχόντισσα Κυρία κρατώντας στην αγκαλιά Της τον Βασιλέα Χριστό.   Αλλά σε τέτοια καρδιά που έχουμε, καρδιά γεμάτη εγωισμούς, πονηριές και ζηλοφθονίες, όχι δεν μπορεί να έλθει η Παναγία και να κατοικήσει σ᾽ αυτήν. Γι᾽ αυτό ελάτε, χριστιανοί μου, τώρα, που βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα του νέου εκκλησιαστικού έτους, ελάτε, λέγω, να κάνουμε έντονο πνευματικό αγώνα, για να καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα αμαρτωλά πάθη, ώστε να γίνει αυτή καθαρή κατοικία για την πεντακάθαρη Μητέρα του Κυρίου μας, την Θεοτόκο Μαρία. Ωραία, τέλος, προσευχή στην Παναγία, που συνδυάζει παράκληση και αφιέρωση σ᾽ Αυτήν, είναι αυτή η απλή: «Παναγία μου, δος μου την χαρά της αφέσεως των αμαρτιών μου, δος μου και την θεολογία για Σένα και πάρε την καρδιά μου»! Να την λέτε και σεις. ΑΜΗΝ.


Εκτύπωση   Email