Η σημερινή Κυριακή ,αγαπητοί μου, συμπίπτει με την ημέρα της μνήμης του αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, την 18η Οκτωβρίου, και το ευαγγελικό ανάγνωσμα δεν είναι το κατά σειρά των Ευαγγελίων, αλλά αφιερωμένο στον μεγάλο τούτο Ευαγγελιστή. Από αυτό και μόνο δεικνύεται η σπουδαιότητα τόσο του προσώπου ,όσο και του έργου του. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αδελφοί μου, ήταν ιατρός στην ιδιότητα. Ότι ήταν ιατρός το λέγει ο Απόστολος Παύλος σε μια του επιστολή , αλλά το λέγουν και άλλα κείμενα έξω από την Καινή Διαθήκη. Εξάλλου από το ίδιο το Ευαγγέλιο φαίνεται ότι ο συγγραφέας του ήταν ιατρός. Γιατί στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο παρατηρούμε μία ιδιαίτερη φροντίδα για τον καθορισμό των ασθενειών: Της πεθεράς του Πέτρου για παράδειγμα, της αιμορροούσης, της συγκυπτούσης και άλλων. Αλλά και άλλες ιδιαίτερες εκφράσεις στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο φαίνονται ως ιατρικές. Μόνον ο Ευαγγελιστής Λουκάς, για παράδειγμα, λέγει ότι στην αγωνία του Ιησού στον κήπο της Γεθσημανή ο ιδρώτας Του ήταν «ωσεί θρόμβοι αίματος» .
Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, αδελφοί μου, είναι ωραίο και στην έκφρασή του ακόμη, γιατί ο συγγραφέας του ήταν Έλληνας και στην καταγωγή και στην μόρφωση. Ήταν δε και μαθητής και ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου και είχε και αυτός τον ευρύ ορίζοντα των θεολογικών ιδεών του μεγάλου Αποστόλου. Ο απόστολος Παύλος τονίζει στις επιστολές του την καθολικότητα της σωτηρίας, που έφερε ο Χριστός ομιλεί για την ταπείνωση και την φτώχεια, για την χαρά της πνευματικής ζωής και για άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. (α) Το ίδιο και ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το Ευαγγέλιό του το απευθύνει βέβαια σε κάποιον Έλληνα Θεόφιλο, αλλά γενικά το απευθύνει σε όλους τους εθνικούς, για να καλέσει και αυτούς στην σωτηρία του Χριστού. Γι᾽ αυτό και τον γενεαλογικό κατάλογο του Ιησού Χριστού δεν τον φτάνει μέχρι τον Αβραάμ, τον γενάρχη του Ιουδαικού λαού, όπως το κάνει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, αλλά μέχρι τον Αδάμ, τον γενάρχη όλης της ανθρωπότητας. (β) Ο Ευαγγελιστής Λουκάς πάλιν έχει συμπάθεια στους φτωχούς. Έτσι, τον μακαρισμό του Χριστού «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» ο Λουκάς τον γράφει «μακάριοι οι πτωχοί» μόνο. Φανερώνει ευσπλαχνία στους ταπεινούς και περιφρονημένους. Μόνον ο Λουκάς μιλάει για την φτωχική γέννηση του Ιησού στην Βηθλεέμ και μόνον αυτός λέει για την πτωχική προσφορά της Μητέρας του στον Ναό (2,24). Μόνον ο Λουκάς πάλι λέει για το ότι μερικές ευκατάστατες γυναίκες έδιναν τα αναγκαία «εκ των υπαρχόντων αυταίς». Έτσι το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο είναι το «Ευαγγέλιον των πτωχών»!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο είναι η τιμή στην γυναίκα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί παλαιά η γυναίκα υβριζόταν και δεν υπολογιζόταν για άνθρωπος. Ο Σενέκας μάλιστα έγραψε και είπε ότι η «γυναίκα είναι ζώον αναιδές και θηρίο ακόλαστο επιθυμιών». Αντίθετα όμως στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και στην Εκκλησία μας γενικά, η γυναίκα έχει μεγάλη τιμή. Ο Λουκάς, και μόνον αυτός, μιλάει στο Ευαγγέλιό του για την Ελισάβετ, την μητέρα του Ιωάννου του Βαπτιστού· μόνον αυτός μιλάει για την προφήτιδα Άννα, για την χήρα της Ναίν, για την ανώνυμο αμαρτωλό, για την συγκύπτουσα, για την διακονούσα Μάρθα, για τις γυναίκες της οδού του μαρτυρίου προς το Γολγοθά κ.α. .΄Εχουμε στο Ευαγγέλιο του Λουκά, την προβολή μιας καθαρής και όμορφης χαράς, που προέρχεται από την ειλικρινή σχέση του ανθρώπου με το Θεό που διαποτίζει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής.
Ιδιαίτερα όμως ο Ευαγγελιστής Λουκάς μιλάει στο Ευαγγέλιό του για την Παναγία Γυναίκα, την Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ξεχωριστά την αγαπούσε και του ήταν κύρια και γνήσια πηγή πολλών λόγων και θαυμάτων του Χριστού, που του τα ανέφερε η ίδια. Γι᾽ αυτό και τον αγαπάμε ιδιαίτερα, αυτόν και το Ευαγγέλιό του, επειδή μόνον αυτός κάνει ιδιαίτερο λόγο για την Παναγία μας. Καί εμείς η Εκκλησία, όταν έχουμε Θεομητορική εορτή, τα ευαγγελικά αναγνώσματα, που διαβάζουμε, ακούτε να είναι εκ του κατά Λουκάν αγίου Ευαγγελίου.
Χριστιανοί μου, αγαπητοί. Η καλύτερη τιμή για τον σήμερα εορταζόμενο άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, είναι να εντρυφήσουμε στα ιερά κείμενα του, που η Εκκλησία μας, όρισε να διαβάζονται στις ακολουθίες, το ιερό Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων, τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας , και ποτέ να μη πάψουμε να αγαπάμε, όπως αγαπάμε, με ολη την ύπαρξή μας την Παναγία μας, που με τόση ευλάβεια και αγάπη ιστόρησε, ο Ευαγγελιστής Λουκάς.