Πρόγραμμα εκδηλώσεων επετείου Μάχης Διρού

Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης συνδιοργρανώνουν το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2021 επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και ειδικότερα της Ηρωικής Μάχης του Διρού.

      Οι όλες εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικότερα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 26/6

Διοργάνωση Ημερίδας από Ιερά Μητρόπολη Μάνης,

με θέμα: «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση».

Ώρα 17:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρεόπολης.

Καλωσόρισμα Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ και Δημάρχου Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκου.

Ομιλήτριες:

1) κα Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια των Σχέσεων της Νεοελληνικής Φιλολογίας με αρχαία και βυζαντινή Γραμματεία, του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: «Ο Ιωσήφ Μανης και η συμβολή του στη Μάχη και τη Νίκη του Δυρού μαζί με τις ηρωίδες Μανιάτισσες».

2) κα Ζωή Γκενάκου, Ομότιμος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης. Θέμα: «Η Λεβεντιά της Ελληνίδας κατά την επανάσταση του 1821».

3) κα Χρυσή Τσέντου, φιλόλογος, Διευθύντρια Σύνταξης της Ζωής του Παιδιού. Θέμα: «Η απόκρουση του Ιμπραήμ στη Μάνη το καλοκαίρι του 1826.Επισημάνσεις για την σημασία της στην εξέλιξη του Αγώνα».

Συντονιστής Ημερίδας: κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας.

Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

20.00: Αναπαράσταση της απόκρουσης του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού – Θεατρικό δρώμενο από το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Αν. Μάνης - Επιμνημόσυνη δέηση – Απονομή αναμνηστικών.

Κυριακή 27/6

7.00: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης και Πύργου Διρού.

8.00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.

07.00 – 10.30: Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Πύργου Διρού.

10.40: Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’.

11.15: Μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.

 


Εκτύπωση   Email