Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγ. Σοφίας στα «Μανιάτικα» στον Πειραιά

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών επι τη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στην περιοχή «Μανιάτικα» στον Πειραιά. το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2020.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται, τελέστηκε τη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 η ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή «Μανιάτικα».

Στην ακολουθία του εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κατά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, επεσήμανε ότι ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί πνευματική προέκταση της Μητρόπολης Μάνης «μιας και εδώ κατοικούν τέκνα της εκκλησίας μας με καταγωγή από την Μανη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς πρόσθεσε πως είναι «τιμή και χαρά για την τοπική μας Εκκλησία η παρουσία σας εδώ», αναφέρθηκε εν συντομία στην Αγία Σοφία, χαρακτηρίζοντάς την «γνήσια παιδαγωγό».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την φιλοξενία, με αφορμή το βίο της Αγιας Σοφίας, αναφέρθηκε στην «χριστιανή μάνα που αναθρέφει τα τέκνα της εν νουθεσία Κυρίου».

«Δεν υπάρχει γλυκύτερο από την μάνα. Η μητέρα καταξιώνεται από το Θεό να γίνεται συνδημιουργός του Θεού» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «μέσα στο διάβα της ιστορίας, έχουμε πολλές τέτοιες μανάδες που θεώρησαν τα παιδιά τους δώρα Θεού» τόνισε ο Μητροπολίτης Μάνης.

Με βαθειά συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «σε κάθε σπίτι η ευλογημένη μάνα είναι μια μικρή Παναγιά», τονίζοντας πως πάντοτε γονατίζει, συμβουλεύει και δακρύζει.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στο πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας, υπογράμμισε ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται τέτοιες μητέρες για την σωτηρία της κοινωνίας μας».

Παραστάτες στην Αγία Εικόνα ήταν το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εορτάστηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στην περιοχή «Μανιάτικα» στον Πειραιά.

Κατά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την χαρά του για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, αναφερόμενος στο Μαρτύριο των τριών θυγατέρων της Αγίας Σοφίας σημείωσε με έμφαση πως «τα δάκρυα, αλλά και η μητρική στοργή που εκχέεται από την δούλη του Θεού, την Μεγαλομάρτυρα Σοφία μας συνέχει και μας συγκινεί».

«Να λοιπόν, πρότυπα ζωής. Να λοιπόν διέξοδοι στα αδιέξοδα του βίου», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', ο οποίος αφού εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται στον «ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στα Μανιάτικα του Πειραιά», ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την τιμητική πρόσκληση και φιλοξενία του και για το γεγονός ότι «κρατάει αναμμένη τη λαμπάδα της ορθοδόξου πίστεως», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Μάνης, μίλησε για τα τέκνα, τους βλαστούς της Αγίας Σοφίας «τα αγνά κορίτσια», όπως επεσήμανε «που παρά την μικρή τους ηλικία – η Πίστη 12 ετών, η Ελπίδα 10 ετών και η Αγάπη 9 ετών - ομολόγησαν τον Χριστό στην δύσκολη εκείνη στιγμή που παρουσιάστηκαν στον Διοκλητιανό».

«Μαρτύρησαν, δεν δειλίασαν», υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος συμπληρώνοντας ότι «τα αγνά τους και παρθενικά τους σώματα παραδόθηκαν μεν στο Μαρτύριο, οι Αγίες τους ψυχές όμως, παρελήφθησαν από τους Αγγέλους εις τους ουρανούς και εστεφανώθησαν».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα ονόματα των τριών θυγατέρων της Αγίας Σοφίας, τα οποία «έχουν πάρα πολλά να μας προσφέρουν και πάρα πολλά να μας διδάξουν. Και τα τρία ονόματα είναι μία διδαχή, είναι μία δυναμική προς απόκτηση αυτών των αρετών που παρουσιάζουν τα πρόσωπα των τριών θυγατέρων, δηλαδή της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης. Καρποί της Αγίας Σοφίας οι τρεις θυγατέρες. Δώρα του Θεού».

Επισημαίνοντας ότι «τα τρία αυτά ονόματα είναι καρποί του Παναγίου Πνεύματος», τόνισε πως «η πίστη είναι το αγκωνάρι της χριστιανικής ζωής. Είναι το θεμέλιο. Είναι ο βράχος ο ακλόνητος».

«Η ελπίδα είναι και αυτή μία μεγάλη αρετή την οποία έχουμε ανάγκη να την αποκτήσουμε. Πρέπει να χαιρόμεθα με την ελπίδα, με την άγκυρα αυτή που κάνει την ζωή μας να έχει σταθερότητα για να μην ναυαγεί και να μην καταποντίζεται».

«Η ελπίδα είναι η πύλη της σωτηρίας μας», είπε σε άλλο σημείο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, συμπληρώνοντας πως «η ελπίδα μας ανοίγει τα φτερά για να μπορέσουμε να πετάξουμε μέσα εις τα πνευματικά ύψη τα οποία μας προσφέρει η πίστη μας και μαζί με την ελπίδα προχωρούμε».

Κάνοντας λόγο στην συνέχεια για την αγάπη σημείωσε ότι «είναι μείζον των αρετών η αγάπη», αναφέροντας ιδιαίτερα τον υπέροχο ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι αυτός που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

«Η αγάπη είναι αυτή που φέρνει την ηρεμία, την γαλήνη και την πραότητα και απομακρύνει κάθε βία και παραβατική συμπεριφορά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για την «χριστιανική, την αληθινή αγάπη που φτάνει μέχρι την θυσία».

«Ο Χριστός είναι η πίστη προς τον Πατέρα, ο Χριστός είναι η ελπίδα μας, η αληθινή ελπίδα και ο Χριστός είναι η τέλεια, η υπερτέλεια αγάπη», κατέληξε ο κ.Χρυσόστομος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Εκτύπωση   Email