Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην Άρτα για την εορτή της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης και Πολιούχου της πόλεως

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου μετέβη στην Άρτα κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, όπου συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες επι τη εορτή της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης και Πολιούχου Άρτας.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, το απόγευμα, στον βυζαντινό Ναό της Οσίας Θεοδώρας ετελέσθη ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών  πρ. Άρτης κ. Ιγνατίου και Άρτης κ. Καλλινίκου.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, για την παρουσία του στην πανήγυρη.     

Στο κήρυγμά του ο Σεβ., αφού ανεφέρθη στο βίο της αγίας Θεοδώρας, στη συνέχεια λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός ότι η αγία σ’ όλη της τη ζωή ήταν άνθρωπος της Εκκλησίας καί βίωνε τα Μυστήριά Της, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν είναι ένα σωματείο, μια ΜΚΟ, ή ένας ανθρώπινος οργανισμός. Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, Κεφαλή του Σώματος ο Χριστός και μείς οι βεβαπτισμένοι, μέλη του Σώματος. Η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και κυρίως αυτό το «Αγία» σημαίνει ότι μας αγιάζει διά της Χάριτος του Αγ. Πνεύματος. Κατ’ εξοχήν, στο Ιερό Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, όπου συντελείται το θαύμα των θαυμάτων, δηλ. η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού, ο πιστός που μετέχει του Αγίου Ποτηρίου αγιάζεται και σώζεται. Η θεία Μετάληψη είναι «φάρμακον αθανασίας» όπως λέγει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και «Αίμα Χριστού Ποτήριον ζωής» και ως μας παροτρύνει ο Ι. Χρυσόστομος: «Ἐνθυμήθητι ὃτι γῆ ὢν καί σποδός, αἷμα καί σῶμα Χριστοῦ μεταλαμβάνεις». Όταν πραγματικά, ο πιστός κοινωνεί μετά «φόβου Θεού, πίστεως καί αγάπης» καθαγιάζεται και «ψυχῇ τε και σώματι». Εδώ έχουμε την ανακαινιστική δύναμη της Θείας Χάριτος. Είναι μια άλλη πραγματικότητα. Αυτό είναι το Μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας που αν σταμάταγε θα πέθανε πνευματικά ο άνθρωπος, όπως έχει λεχθεί από σοφό αγιορείτη πατέρα. Και ο Θεός σε αντικατάσταση του χαμένου παραδείσου, μας χάρισε την θεία Ευχαριστία. Αυτό το Μυστήριο της Εκκλησίας δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στην επιστήμη. Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Είναι παράλληλοι δρόμοι. Και η Εκκλησία χαίρεται και ευλογεί την πρόοδο της επιστήμης. Στο κήρυγμά του επίσης ο Σεβ. έκανε αναφορά και στον αείμνηστο Μητροπολίτη Άρτης κυρό Καλλίνικο Γ’ (τον Τσίγκρη), στον αείμνηστο Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο (τον Παχή) ο οποίος είχε διατελέσει Ιεροκήρυξ Άρτης και στον πολιό γέροντα Σεβ. Μητροπολίτη πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιο τον Δ’.

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος και Άρτης κ. Καλλίνικος. Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ανεφέρθη στο πνευματικό φως της προσωπικότητας της Οσίας Θεοδώρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κυρία Αθηνά Καλύβα. Επίσης, παρέστησαν ο Δήμαρχος Αρταίων καί άλλοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και άλλων Φορέων.

Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από Ιερά Μητρόπολη Άρτης.


Εκτύπωση   Email