ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Πηγή: romfea.gr

 

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ', μετέβη στο Λεωνίδιο το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αρχικά, την παραμονή της εορτής Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και αισθήματα ευλάβειας, η κωμόπολη του Λεωνιδίου υποδέχθηκε την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Έλωνας από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αρκαδίας.

Την θαυματουργό εικόνα, την οποία διεκόμισαν από την Ιερά Μονή Ελώνης όπου φυλάσσεται, υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μαντινείας, Ιερός Κλήρος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

Με λιτανευτική πομπή, υπό το παιάνισμα της Φιλαρμονικής του Δήμου, τη συνοδεία μαθητών και ευλαβεστάτων πιστών, η θαυματουργός εικόνα εναποτέθηκε στο Μετοχιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεωνιδίου, όπου και τελέστηκε Παρακλητικός Κανών.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημερινό γεγονός καθώς και στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«Η Εκκλησία έχει πολλές εορτές για την Υπεραγία Θεοτόκο. Τα Εισόδια της Θεοτόκου έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί πρόκειται για την είσοδο μας στον "κόσμο" του Θεού και της Εκκλησίας» - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μάνης.

Σε άλλο σημείο τόνισε ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Εισερχόμαστε στην Εκκλησία, τον νέο παράδεισο, και η Παναγία είναι η νέα Εύα. Εισερχόμαστε με το πρώτο μυστήριο, το Ιερό βάπτισμα το οποίο συναινεί και για την παραμονή μας στην Εκκλησία».

Απευθυνόμενος προς στους γονείς τους προέτρεψε να κρατάνε τις παραδόσεις, αλλά και να τις μεταφέρουν στα παιδιά τους λέγοντας: “Να κρατάμε την ορθόδοξη πίστη! Η πατρίδα μας χρειάζεται το Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο».

Στην συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Μαντινείας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος και στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' και συλλετιουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας. 

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας απονεμήθηκαν από την τοπική Εκκλησία σε αριστούχους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρηματικά βραβεία.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Θαυματουργού εικόνος στους δρόμους του Λεωνιδίου υπό το παιάνισμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, συνοδεία σχολείων της Πόλης και πλήθος προσκυνητών οι οποίοι προσήλθαν από νωρίς το πρωί από κάθε γωνία της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων της κωμόπολης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως και η θαυματουργή εικόνα κατέληξε στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, όπου και τελέστηκε δέηση εις την Υπεραγία Θεοτόκο.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλεως του Λεωνιδίου.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής ΝΔ κ. Κώστας Βλάσσης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συνέχεια οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαντινείας και Μάνης επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατο στο Δημαρχειακό Μέγαρο Λεωνιδίου.

Για το φωτογραφικό υλικό από τον Πανηγυρικό Εσπερινό πατήστε εδώ.

Για το φωτογραφικό υλικό από την Θεία Λειτουργία πατήστε εδώ.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Παρασκευή 10 Απριλίου

    Γρηγορίου, Μακαρίου, Μαξίμου, Διακαινησίμου, Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 επισκέπτες και κανένα μέλος