ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

xristougenna 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΗΣ

  

Αριθ. Τηλ.27330-22214                                        Εν Γυθείω τη 23-11-2010

Αριθ. Πρωτ. -643-

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η   Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΜΑΝΗΣ

κ.κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ   Β΄

Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Χριστούγεννα 2010

Και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός. (Ματθ. α΄, 23)

Εμμανουήλ, λοιπόν, όνομα με τεράστια σημασία και τεράστιες επιπτώσεις, δηλαδή, σ’ ένα όνομα περικλείεται όλο το μυστήριο της ενανθρώπησις του Θεού.

Βέβαια, είναι αλήθεια, πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο, τούτης της υλιστικής εποχής, που έχει ενσκύψει η επιδημία της κατάθλιψις, ακόμη, και στα παιδιά να υπερβή το πειρασμό του ξέφρενου καταναλωτισμού, αυτών των ημερών, και να ατενίση πέραν από το Χριστουγενιάτικο διάκοσμο το αυθεντικό νόημα της Μεγάλης Δεσποτικής εορτής, που είναι "η Μητρόπολις πασών των εορτών" κατά τον ιερό Χρυσόστομο.

Ολόκληρο το Ευαγγέλιο συνοψίζεται στο χαροποιό αυτό άγγελμα προς τους ταπεινούς ποιμένες ΄΄ιδού ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος΄΄(Λουκ. Β΄10,11 )

Ένας μεγάλος θεολόγος και νυν άγιος της Σερβικής Εκκλησίας. ο Ιουστίνος Πόποβιτς, ερωτηθείς κάποτε, τι έγινε τα Χριστούγεννα; απήντησε με μια μόνο βαρυσήμαντη λέξη΄ "Σεισμός". Δηλαδή, η ριζικότερη ανατροπή στην ιστορία της ανθρωπότητος. Το γεγονός, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος!!!

Εάν μέχρι τότε η δημιουργία του κόσμου εκ του μηδενός ήταν το μέγιστο θαύμα, η ενσάρκωσις του Θεού υπερέβη κάθε θαύμα. Κατά τη δημιουργία του κόσμου οι λόγοι του Θεού ντυθήκανε την ύλη. Τώρα στη σάρκωσή Του, ο ίδιος ο Θεός ντύνεται την ύλη. <<Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν>>. Ο Εμμανουήλ, λοιπόν, ήλθε να μείνη μαζί μας. Δεν έχουμε, λοιπόν, Θεό απρόσιτο, μακρυνό, αόριστο, νεφελώδη. Είναι έκτοτε κοντά μας. Και ούτω πως η ενανθρώπιση είναι η κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. <<Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον Υιόν Αυτού τον Μονογενή έδωκεν>>(Ιωαν. Γ΄,16)

Τα Χριστούγεννα, συνεπώς, εορτάζουμε την επιδημία, δηλαδή, τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, <<ίνα προς τον Θεόν ημείς ενδημήσωμεν>> κατά τον ιερόν Χρυσόστομον.

Το έχετε στοχασθή ποτέ, σ’ όλο του το βάθος το μυστήριο των Χριστουγέννων; Στα άχυρα της φάτνης, ο πλούτος της Θεότητος, ο πλούτος της αγάπης!!! Ο πλούσιος εν ελέει Θεός πτωχεύει! Το επισημαίνει ο Θείος Παύλος. << Δι ημάς επτώχευσε πλούσιος ων>> (Β΄ Κορινθ. 8,9) και ο γίγας της Θεολογίας Μέγας Αθανάσιος ενεός πρό του μυστηρίου της σάρκωσης του Λόγου αναφωνεί: <<Αυτός ενηνθρώπισεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν>>.

Μήπως, πρέπει αδελφοί, κι εμείς οι Χριστιανοί του 21ου αιώνα, που οι οιωνοί τον προδιαγράφουν σκοτεινό και δύσκολο, εως και απελπιστικό δια τας δυσμενείς εξελίξεις, παγκοσμίως, μήπως εφέτος θα πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα του 2010 υπό άλλην οπτικήν γωνίαν; Διότι είναι πολλοί ακόμα οι Χριστιανοί ανά τον κόσμόν, που κάτω από την καταχνιά των τρεχόντων γεγονότων έχουν κατατάξει και τον Εμμανουήλ, τον Χριστόν, δηλονότι, το μοναδικό Σωτήρα σαν ένα πρόσωπο Ιστορικό μεν, χωρίς αμφισβήτηση, πλην όμως ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

Ο Εμμανουήλ όμως ήλθε να ζήσει μαζί μας και, μάλιστα, στα δύσκολα δεν είναι ο απών, αλλά ο μεγάλος παρών <<Ο μεθ ημών ο Θεός>>.   Εμείς όμως είχαμε, είχαμε και έχωμεν βασισθή στο <<μεθ’ ημων το χρήμα>>, <<μεθ’ ημών η εξουσία >>, <<μεθ’ ημών η προστασία των ισχυρών>>.    

Αλλά δια πολλοστήν φοράν διαψευστήκαμε πανηγυρικά. Και, ούτω πως, εισπράξαμε το <<μεθ’ ημών η πικρία>>, <<μεθ’ ημών ο φόβος>>, <<μεθ’ ημών η ανασφάλεια>>, <<μεθ’ ημών η κατάθλιψις>>, <<μεθ’ ημών η παντοειδής δουλεία και δή ηλεκτρονικής υφής>>.

Άρα, λοιπόν, εσχάτη ώρα, αδελφοί, και ανάγκη πάσα, επιστροφής στον Εμμανουήλ των Χριστουγέννων . Ανάγκη πάσα να τον ανακαλέσωμεν από την εξορίαν, που ατυχώς κι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον έχουμε στείλει. Και Εκείνος που γεννήθηκε εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας αποκλείεται να διαψεύση το όνομά Του << Εμμανουήλ>>!!! μεθ’ ημών ο Θεός - μαζί μας ο Θεός, θα επανακάμψη και στις ψυχές μας και στην εμπερίστατη υπέρ ποτε και άλλοτε Πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών. 

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Πέμπτη 21 Ιουνίου

    Ιουλιανού Ταρσέως, Νικήτα του Νισυρίου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες