ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΗΣ 

Αριθ.Τηλ. 27330-22214
Αριθ.Πρωτ. -126-
Εν Γυθείω Πάσχα 2010

  ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ  ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ  Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

 Ο Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ

 Προς
Το ευσεβές πλήρωμα
της Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί Χριστός Ανέστη.

   Με το χαιρετισμό της ελπίδας μας και της απαντοχής μας και ιδιαίτερα τούτους τους δύσκολους καιρούς της καταχνιάς και της απελπισίας δια τους πολλούς, έρχεται πάλι η Εκκλησίας μας , Εκκλησία της Ανάστασης, να μας θυμίση το μαντάτο, που συνεπάγεται το γεγονός της Ανάστασης, ότι, δηλαδή, <<καινούς ουρανούς και καινή γη κατά το επάγγελμα αυτού προσδοκώμεν>>

( Β΄Πέτρου γ 13).

Και πράγματι, τούτες τις μέρες της Μεγάλης Βδομάδας που είναι εβδομάδα στοχασμού, σκέπτεται κανείς και ιλιγγιά ο νούς συλλογιζόμενος τι έκαναν οι άνθρωποι στο Θεό, και τι Εκείνος έκανε στους ανθρώπους.

   Τό ’χετε σταθμίσει ποτέ το γεγονός εις βάθος; Οι άνθρωποι κατεδίκασαν το Θεό σε θάνατο. Ο Θεός όμως δια της Αναστάσεώς Του <<καταδικάζει>> τους ανθρώπους σε αθανασία. Διά τα απάνθρωπα κτυπήματα, που του επεφύλαξαν τους ανταποδίδει εναγκαλισμούς΄ δια τας ύβρεις και την χλεύην ποικίλλες ευλογίες΄ διά τον θάνατον την αθανασίαν.

   Ποτέ δεν έδειξαν οι άνθρωποι τόσο απύθμενο μίσος προς τον Θεόν, όσον, όταν Τον εσταύρωσαν΄ και ποτέ μά ποτέ δεν έδειξε ο Θεός τόσην αγάπην προς τους ανθρώπους, όσην, όταν Ανέστη εκ νεκρών. Οι άνθρωποι ήθελαν να Τον καταστήσουν θνητόν, αλλά ο Θεός δια της Αναστάσεώς Του κατέστησε τους ανθρώπους αθανάτους.

   Ο σταυρωθείς Θεός απέκτεινε τον θάνατον. <<Θανάτω θάνατον πατήσας>>.

   Κατέλυσας τω Σταυρώ Σου τον θάνατον, ψάλλουμε οι Χριστιανοί. Η αθανασία, λοιπόν, κατέκλυσε τον άνθρωπο και όλους τους κόσμους του.

   Με την Ανάσταση Τού Θεανθρώπου η ανθρώπινη φύση οδηγήθηκε τελεσίδικα στην οδό της Αθανασίας και έγινε ο άνθρωπος φοβερός για τον θάνατο.

Διότι πρό της Αναστάσεως του Χριστού ο θάνατος ήταν φοβερός για τον άνθρωπο. Εάν ζούμε δια της πίστεως εις τον Αναστάντα Θεάνθρωπο, τότε πάραυτα ζούμε την υπέρβαση του έσχατου εχθρού μας, που είναι ο θάνατος. 

   Απρόσβλητος, λοιπόν, ο άνθρωπος από το θάνατο. Έτσι ακούμε τον μέγα Παύλο να αναφωνεί θριαμβευτικά << Πού Σου θάνατε το κέντρον; Πού Σου Άδη το νίκος; Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματι ( Α΄Κορινθ 15,55,-56). Απλά, λοιπόν, ο άνθρωπος, όταν αποθνήσκη αφήνει το ένδυμα στην ιματιοθήκη του τάφου δια να ενδυθή εκ νέου κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας το νέο άφθαρτο σώμα.

   Μέχρι την Ανάσταση τού Χριστού ο θάνατος ήταν η δεύτερη φύση του ανθρώπου, τώρα η αθανασία έγινε δεύτερη φύση τού ανθρώπου. Είχε δια της αμαρτίας καταστή θνητός ο άνθρωπος. Τώρα όμως με την Ανάσταση αποκτά διάσταση αιωνιότητος.

   Αλήθεια τί άλλο από αυτό το γεγονός θα απεδείκνυε την κορυφαίαν αξίαν που έχει ο άνθρωπος;

   Μήπως κάποιος από τους επιπολάζοντες διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα του ανθρώπου; Όμως ποιός απ’ αυτούς θα μπορούσε να εξασφαλίση στον τόσο κουρασμένο άνθρωπο των περίεργων καιρών μας, προοπτικήν αθανασίας;

   Δι’ αυτό και το ακατάλυτο οικοδόμημα της Εκκλησίας στον κόσμο, που ιδρύθηκε κάτω από την βαρειά σκιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι αήττητο, ακριβώς διότι εδράζεται στο κενό, το άδειο μνημείο του Αναστάντος Χριστού.

   Πόσο αληθής είναι ο στοχασμός και η λογική διαβεβαίωσις του θεορρήμονος Παύλου << Ει Χριστός ουκ εγήγερται εκ νεκρών κενή η πίστις ημών μάταιον και το κήρυγμα ημών>> (Α΄Κορινθ. ιε 14).

   Σ’ αυτό το μέγα θαύμα της Ανάστασης συνοψίζονται όλα τα άλλα θαύματα.

   Σ’ αυτό το γεγονός εδράζεται η πίστις ημών.

   Σε τέσσερις λέξεις συγκεφαλαιούνται τα τέσσερα ευαγγέλια του Χριστού.

   <<Χριστός Ανέστη>> <<Αληθώς Ανέστη>> Αυτές οι λέξεις είναι η ελπίδα μας και η απαντοχή μας, διότι έχουμε πλέον Αρχιερέα Μέγα το Θεάνθρωπο, Κύριο Ιησού, διεληλυθότα τους ουρανούς εντυγχάνοντα υπέρ ημών, δι’ όλα τα προβλήματα, που μας κατατρύχουν.                

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Τρίτη 19 Ιουνίου

    Ιούδα του αποστόλου, Παϊσίου και Ζήνωνος οσίων, Ζωσίμου μάρτυρος
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 επισκέπτες