ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΗΣ 

Αριθ.Τηλ. 27330-22214
Αριθ.Πρωτ.
Εν Γυθείω τη 24-11-2009

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΝΗΣ

κ.κ. Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Υ

       Αγαπητοί μου Χριστιανοί

   Σύμφωνα με το λόγο της Γραφής <<πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστί>> ( Ιακ. 2,26). Δηλαδή η πίστη μας είναι νεκρή, όταν δεν συνοδεύεται και δεν εκφράζεται μέσα από τα καλά μας έργα. Είναι ιερό το καθήκον της αγάπης και της φιλανθρωπίας, μέσα στην πνευματική ζωή και πορεία του αληθινού Χριστιανού.

   Άλλωστε, ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, μας είπε θα υπάρχουν οι φτωχοί πάντοτε ανάμεσά σας, και επομένως, πρέπει να ακούγεται ο λόγος του Χριστού και της αγίας Εκκλησίας Του, για ελεημοσύνη, στους ενδεείς, στους πάσχοντας, στους δυσκολεμένους αδελφούς μας.

   Όλες αυτές τις Κυριακές προ των Χριστουγέννων, εορτής αγάπης και φιλανθρωπίας, η αγία μας Εκκλησία όρισε να διαβάζονται εις τους Ναούς, Ευαγγελικές περικοπές που έχουν σχέση με την έκφραση αγάπης ή συμπόνοιας προς τους πτωχούς αδερφούς μας. Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, η παραβολή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου, του άφρονος πλουσίου αλλά και του νεανία που πλησίασε το Χριστό, σ’ αυτό ήθελε η Εκκλησία να μας βοηθήση. Επιτέλους να σπάσει ο πάγος της αδιαφορίας ή της σκληροκαρδίας του σύγχρονου Χριστιανού για τις ανάγκες των πονεμένων και πτωχών συνανθρώπων του.

   Προς τούτο η Εκκλησία μας έχει το φιλόπτωχο Ταμείο της και προσφέρει βοηθήματα κατά μήνα, ενοίκια ενδεών, χηρών, πολυτέκνων, φάρμακα και νοσήλεια ασθενών, ενοίκια φοιτητών σε οικοτροφεία, είδη διατροφής κ.α.

   Όλα αυτά εξασφαλίζονται από τα ενοριακά φιλόπτωχα Ταμεία και το γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

   Αγαπητοί, πρέπει να ελεούμε με την πίστη, ότι είμαστε αδέλφια μεταξύ μας, αφού αποκαλούμε τον Τριαδικό Θεό κοινόν όλων μας Πατέρα και μάνα μας την Εκκλησία, για να μη γίνεται η ελεημοσύνη με λύπη, με οίκτον από ανάγκη, αλλά να γίνεται με ιλαρότητα, όπως μας συμβουλεύει ο απόστολος Παύλος.  

   Και ο πονεμένος αδελφός δεχόμενος την έμπρακτη αγάπη μας, λέει, <<Δόξα σοι ο Θεός>>, γιατί είδε την παρουσία του Θεού με την δική μας βοήθεια.

   Είναι παράδοση στην Εκκλησία μας, αδελφοί, την προσευχή μας να συνοδεύει και η ελεημοσύνη, γιατί τότε έχει μεγαλύτερη ισχύ στον Θεό.

   Προσευχή χωρίς ελεημοσύνη, δηλαδή χωρίς αγάπη, δεν έχει νόημα. Η ελεημοσύνη δείχνει έμπρακτα τη μετάνοιά μας, γιατί η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών. ( Α΄Πέτρου 4,8).

   Μη γινόμαστε άσπλαχνοι, αδελφοί. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας το στηρίζει η δική σας αγάπη και συνδρομή, η δική σας βοήθεια, που ευλογεί και επαυξάνει ο Θεός.

   Τα ενοριακά μας Φιλόπτωχα ταμεία με τα λα΄ι΄κά μέλη τους και τους ευσεβείς ιερείς, θα περιέλθουν τα σπίτια, τα καταστήματα, και θα χτυπήσουν την πόρτα της καρδιάς σας. Δεν έχει σημασία αν θα δώσετε ή όχι΄ όμως θα θυμηθούμε όλοι μας, ότι θα υπάρξουν και άνθρωποι με πολύ φτωχικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εφέτος.

   Ελάτε όλοι μαζί, να βοηθήσουμε τους κατατρεγμένους και πονεμένους να γιορτάσουνε Χριστούγεννα. Επιδείξατε, παρακαλώ, όπως πάντοτε, επιδεικνύετε την ευαισθησία σας και τα φιλάνθρωπα αισθήματά σας ως έμπρακτο καρπό της πίστεώς σας.

   Εύχομαι όπως ο Θεός της αγάπης, ο οποίος επτώχευσε για μας και γεννήθηκε στην Φάτνη των αλόγων ζώων, να χαρίσει εκατονταπλασίονα την προσφοράν σας, στο έρανο της αγάπης του 2009, που θα διεξαχθή για μια ολόκληρη εβδομάδα στην Μητρόπολή μας από 13 Δεκεμβρίου 2009 έως 19 Δεκεμβρίου 2009.

Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΜΑΝΗΣ Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Πέμπτη 21 Ιουνίου

    Ιουλιανού Ταρσέως, Νικήτα του Νισυρίου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες