ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Πηγή φωτογραφιών: arxon.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου 2018, μετέβη στην Πάτρα, κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, για να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις επι τη μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, το απόγευμα της Πέμπτης 29/11, στον περίλαμπρο νέο Ιερό Ναό του Αποστόλου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ', συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σύρου κ. Δωροθέου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Χίου κ. Μάρκου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων . Επισκόπων Θεσπιών κ. Συμεών και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Ζούμε σε μία εποχή που έχει χαρακτηριστικά την ανασφάλεια, το ψυχικό κενό που ταλανίζει και βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Απόψε ο Απόστολος Ανδρέας έρχεται και μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Ο Απόστολος Ανδρέας μας κληροδότησε την Αγία Κάρα του, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του. Όταν λοιπόν έχουμε τέτοια θησαυρίσματα είναι δυνατόν τούτος ο τόπος να ζει μια παρακμή πνευματική, να κάνει λόγο για αποϊεροποίηση και να γίνεται λόγος για μία μεταχριστιανική εποχή; Όχι, όταν υπάρχει αυτό το θησαύρισμα, όταν υπάρχει η ακλόνητη πίστη στις καρδιές μας, που μας την δίνει απόψε ο μεγάλος αυτός Άγιος, ο Πρωτόκλητος Ανδρέας, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ουδετεροθρησκεία, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απάλειψη του προοιμίου του Συντάγματος της Πατρίδος μας, που επικαλείται την Αγία Τριάδα, όταν οι πρώτοι συνταγματικοί νομοθέτες είπαν ότι «Έλληνας είναι εκείνος ο οποίος πιστεύει εις τον Χριστόν». Αυτός είναι ο Έλληνας, αυτοί είμαστε, είμαστε οι Χριστιανοί οι Ορθόδοξοι, όχι χθες, αλλά αιώνες τώρα και αυτό ποθούμε και αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε. Απόψε αστράφτει η εκκλησιά γιατί είναι παρών ο Απόστολος Ανδρέας, και αυτός μας καθοδηγεί, μας εμπνέει, αλλά συνάμα ο Απόστολος Ανδρέας έρχεται και διαμηνύει «πονεμένη Ελλάδα, Χριστόν χρειάζεσαι».'' 

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 30/11, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Πατραϊκής πρωτεύουσας, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ενώ την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σύρου κ. Δωροθέου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Χίου κ. Μάρκου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θεσπιών κ. Συμεών και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Ακολούθησε Δοξολογία και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Χαριτοβρύτων Λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, επ΄ευλογία των Κατοίκων και των χιλιάδων προσκυνητών.

Την Κυβέρνηση στον εορτασμό εκπροσώπησε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Όλγα Γεροβασίλη, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο τέως Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αξίζει να αναφερθεί οτι χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Πολιούχου, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τόσο τον Σταυρό τoυ μαρτυρίου του Αγίου όσο και την Τιμία Κάρα του.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Τετάρτη 22 Μαΐου

    Μεσοπεντηκοστής,
    Βασιλίσκου, Παύλου μάρτ.
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 επισκέπτες